Kamerkorenfestival Hoorn groot succes!

CollegiumOp zondag 26 mei rond 17.00 uur werd het 2e Kamerkorenfestival Hoorn-Oude Muziek Nu afgesloten met een schitterend concert onder de titel Koninklijke Barok door Collegium Musicum Traiectum olv Paulien Kostense en Gilles Michels. Dit jeugdige ensemble voerde werken uit van Rameau, Mondonville en Charpentier. Solisten waren Bobbie Blommesteijn (sopraan), David van Kessel (tenor) en Michiel Meijer (bariton). Het publiek in de goed bezette Oosterkerk genoot zichtbaar van dit indringende programma.

Een ander enthousiast ontvangen gastoptreden werd op zondagmiddag 26 mei verzorgd door het vocaal herenkwartet La Notte. Het boeiende concertprogramma had als thema water in al zijn verschijningsvormen; het werd in een goed bezette kerkzaal in het Foreestenhuis goed ontvangen.

De avond ervoor was de Oosterkerk het toneel van de concertvertelling De Weg van Esther door Kamerkoor Sine Nomine (Alkmaar), Accademia Amsterdam (artistieke leiding Onno Verschoor) en Gottfrid van Eck (verteller).  Het geheel stond onder leiding van Paul Valk. Op boeiende wijze vertelde het programma over de zoektocht van de jood Isaac de Pinto in de Diaspora. Ook hiervan werd door het bezoekende publiek volop genoten.

masterclass josNa De Weg van Esther liet grootmeester Jos van Veldhoven op boeiende wijze horen hoe de zangers hadden gewerkt aan werken van Händel en Bach. Drie dirigenten konden demonstreren wat ze geleerd hadden. Van Veldhoven legde aansprekend en begrijpelijk uit wat daarbij komt kijken.
Workshop en masterclass vond op 25 mei overdag plaats; Michiel Meijer leidde de workshop voor zangers en Jos van Veldhoven werkte met de dirigenten. Dankzij de inzet van een flink aantal zangers kon het practicumkoor voor de dirigenten tot een volledige bezetting worden aangevuld.
_____________________________________________________
Jos van Veldhoven, per e-mail op maandag 27 mei: ‘ Ik zei het je al: in de Nederlandse koorwereld zijn jullie beslist een witte raaf die alle ondersteuning en bewondering verdient. Koren komen vaak niet los uit hun eigen lokale omgeving en een plaats waar ze elkaar kunnen ontmoeten, nieuwe ideeën opdoen en kunnen inspireren is bijna levensnoodzaak.’
_____________________________________________________

Hale Bopp 4Aan het kamerkorenfestival werd door 8 kamerkoren deelgenomen. Deze koren onderwierpen zich ook alle aan het oordeel van de jury bestaande uit Jos van Veldhoven en Michiel Meijer. Zij schreven rapporten met tips en suggesties ter verbetering van de kwaliteit van de koren. Deze rapporten worden binnenkort aan de koren toegezonden.
De optredende koren waren Voci d’Angeli (Blokker), Kamerkoor Animato (Capelle a/d IJssel), Utrechts Vocaal Ensemble, Leids Kamerkoor, Jongemannenkoor Oldenzaal, Camerata Liocorno (Hoorn), Hale Bopp 4 (Enkhuizen) en het Plankenkoor (Amsterdam). Het Utrechts Vocaal Ensemble werd op zaterdag aangewezen als publieksfavoriet; op zondag ging die eer naar Hale Bopp 4. Deze ensembles krijgen een workshop aangeboden door Jos van Veldhoven of Michiel Meijer. Er zal worden gewerkt aan de verbeterpunten uit de juryrapporten.

We kunnen terugblikken op een succesvol kamerkorenfestival, mede dankzij de inzet van de vrijwilligers, de juryleden, de organisatie van de Oosterkerk, de als gast optredende koren en uiteraard de koren die zich voor deelname hadden aangemeld. Onze dank gaat ook naar leden van Voci d’Angeli die ons hebben geholpen met de PR in Hoorn.

Een bijzonder woord van dank gaat uit naar onze sponsors: De Hofstee Stichting, het Prins Bernhard Cultuur Fonds (afdeling N-Holland), Coöperatiefonds Rabobank West-Friesland en de gemeente Hoorn.

Terug naar boven >
Archief kamerkorenfestival 2019 >

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s