Concert Kamerkoor La Colombe

zondag 3 juni 2018
14.30 – 15.30 uur
Oosterkerk Hoorn

 

 

 

Kamerkoor La Colombe | Iassen Raykov, dirigent

Programma

Gregoriaans | Da pacem Domine
Carlo Gesualdo da Venosa (1560 – 1613) /I. Stravinsky (1882 – 1971) | Da pacem Domine
Claudio Monteverdi | Credo (uit de mis In illo tempore)
Maurice Pirenne (1928 – 2008) | Cantico del Sole
Claudio Monteverdi | Sanctus (uit de mis In illo tempore)
Claudio Monteverdi | Benedictus (uit de mis In illo tempore)
Ton de Leeuw (1926 – 1996) | Prière
Claudio Monteverdi | Agnus Dei (uit de miss In illo tempore)
Gregoriaans – Da pacem Domine
Rudolf Escher (1912 – 1980) | Le Vrai Visage de la Paix

Het Ware Gezicht van de Vrede | Een gesprek tussen Franciscus en de Sultan van Egypte
Een minder bekend verhaal uit het leven van Franciscus is de ontmoeting die hij heeft gehad met de Sultan van Egypte, Malik al-Kamil. In de herfst van 1219, tijdens de 5e kruistocht, stak Franciscus de frontlinie over en sprak met de Sultan. Over de inhoud van dit gesprek of over de intenties van Franciscus kunnen we slechts speculeren. Hun beider geloof zal ongetwijfeld ter sprake zijn gekomen. En gezien de levenswijze van Franciscus zal het ook over mogelijke vrede zijn gegaan. Het Cantico del Sole, in dit programma op de prachtige muziek van Maurice Pirenne (1928-2008), gecomponeerd in 1989, drukt dit uit.
In een tijd waarin Islam en Christendom opnieuw tegenover elkaar lijken te staan, is dialoog een eerste vereiste om tot wederzijds begrip en respect te komen en vrede te vinden in elkaars nabijheid. Het gesprek tussen Franciscus en de Sultan kan een voorbeeld voor ons zijn. Waar zouden ze het met elkaar over hebben gehad?

Franciscus reisde mee met de 5e kruistocht. Er zullen onderweg strijdliederen gezongen zijn. Gedreven door geloof ontstaat een conflict waar velen in beide werelden het slachtoffer van worden.

Conflicten bestaan in vele vormen en tussen uiteenlopende partijen. Wellicht is er een verband met het soort oerconflict tussen man en vrouw. De Sultan en Franciscus zullen het conflict en de mogelijkheden tot vrede hebben besproken. De eerste regel van een gebed dat aan Franciscus wordt toegeschreven luidt: “Heer, maak mij tot instrument van uw vrede.” Anders dan in het liturgische “Dona nobis pacem”, geef ons vrede, legt de tekst van het gebed van Franciscus de verantwoordelijkheid bij ons zelf. Wij moeten iets doen om de vrede te bewerkstelligen. Misschien zijn de gesprekspartners wel tot dit inzicht gekomen, wie weet.

Helaas is tot op de dag van vandaag de religieuze en culturele kloof tussen Oost en West voelbaar. Als we met elkaar vrede willen bereiken, hoe ziet dat er dan uit? Wat is het ware gezicht van de vrede? Een antwoord wordt gegeven door Paul Elouard in het gedicht dat door Rudolf Escher op toon is gezet: “Le vrai visage de la paix”. Elouard stelt dat de duif (La Colombe) van de vrede vele nestplaatsen kent, maar de beste is in het hoofd van de mens.

Kaarten
Combikaart Complesso della Barca & Kamerkoor La Colombe
Digiflyer concert

Naar boven >
Home >