Jury

Vocaal Festival | zaterdag 29 februari 2020 | Pieterskerk Utrecht | 12.00 – 18.00 uur

De jury beoordeelt zes van de negen deelnemende koren aan de hand van het reglement 2019-2020 van het Nederlands Koorfestival (NKF). Er wordt beoordeeld met een standaardformulier waarbij tien criteria worden gehanteerd: zuiverheid, ritmiek en metriek, uitspraak en dictie, klankkwaliteit, tempo, beweging en frasering, dynamische schakering, interpretatie, programma en opbouw, interactie koor – publiek, totaalindruk. Ieder jurylid kan minimaal 0 en maximaal 100 punten geven; een koor kan dus maximaal 300 punten behalen.

John Damsma (voorzitter) studeerde hoofdvak cello bij Anner Bijlsma. Tijdens zijn aansluitende studie orkestdirectie had hij les in compositie en instrumentatie bij Willem Frederik Bon. Voor koordirectie volgde hij masterclasses bij o.a. Eric Ericson en Robert Sund. Na een korte carrière als tutti-cellist in het Frysk Orkest was hij gedurende 20 werkzaam als directeur van een muziekschool en dirigent van het onder meer het Fries Kamerorkest, het Groninger studenten koor en symfonieorkest Bragi te Groningen en diverse kamerkoren. Naast zijn leven als klassiek musicus heeft hij zich altijd beziggehouden met de lichte muziek. Aanvankelijk als drummer maar later ook als trombonist in verschillende jazz- en popformaties. Ook was hij gedurende een aantal jaren als cursusleider en docent verbonden aan de specialisatiecursussen lichte muziek voor dirigenten van de toenmalige SNK in samenwerking met het Hilversums Conservatorium.

John is medeauteur van Let’s Work It Out, een handboek voor dirigenten in de vocale lichte muziek. Voor uitgever Wolters-Noordhoff werkte hij als adviseur mee aan het boek Stemvorming en Koorscholing van Frans Schouten. Ook werkte hij voor de LOKV mee aan Het Inrichtingsplan, een uitgave met visie en ideeën ten behoeve van het instrumentale en vocale muziekonderwijs op muziekscholen. Verschillende arrangementen van hem zijn uitgegeven en staan op het repertoire van diverse ensembles.

Van 2013 tot 2018 was hij artistiek leider en landelijk juryvoorzitter van het Nederlands Koor Festival.

Katwijk aan Zee - Dirigente Elisabeth van Duijn voor de serie STACCATOElisabeth Blom studeerde koordirectie aan het Rotterdams Conservatorium bij Wiecher Mandemaker en behaalde haar Bachelors of Music degree in 2009. Zij kreeg o.a. ook les van Rob Vermeulen, Hans Leenders en Daniel Reuss. Ze vervolgde haar studie met de Masteropleiding Koordirectie bij Jos van Veldhoven aan het Koninklijk Haags Conservatorium.

Ze genoot zanglessen van Margareth Roest, Esther Putter, Connie de Jongh, Harjo Pasveer, Rita Dams en momenteel van Hanneke de Wit. Elisabeth begon haar professionele muziekcarrière toen ze Ruach Vocaal Jeugdensemble oprichtte in 2003. Dit koor behaalde de eerste juryprijs en de publieksprijs op het Nederlands Koorfestival in 2012 en werd daarmee Koor van het Jaar.

Momenteel is ze dirigent van The Zed Consort, The Zed Chamber Choir, Cappella Breda en Kamerkoor Lelystad. In het verleden dirigeerde ze ondermeer het Roosevelt College Choir Middelburg, het Zeeuws Vocaal Ensemble, het Boxmeers Vocaal Ensemble en Ars Vocalis Delft. Als sopraan is ze werkzaam bij Cappella Amsterdam o.l.v. Daniel Reuss, het Nederlands Kamerkoor o.l.v. Peter Dijkstra en Amsterdam Baroque Choir o.l.v. Ton Koopman. Daarnaast treedt zij regelmatig op als sopraansoliste, met name in kamermuziek.

Jos van Veldhoven studeerde muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht en orkestdirectie en koordirectie aan het Koninklijk Conservatorium. Van 1983 tot 2018 was Jos van Veldhoven muzikaal leider van de Nederlandse Bachvereniging. Hij leidt het koor en orkest regelmatig in Nederland en daarbuiten en voert de belangrijkste werken van Johann Sebastian Bach en zijn tijdgenoten uit, waaronder de traditionele Matthäuspassion in Naarden. Tournees maakte hij onder andere in Duitsland, Japan en de Verenigde Staten. Ook is hij regelmatig te gast in Duitse operahuizen, onder andere in de Opera van Bonn met een Händelcyclus en in de Opera van Essen. Op 31 maart 2018 nam Jos van Veldhoven afscheid bij de Nederlandse Bachvereniging.

Sinds 1989 is Van Veldhoven dirigent van Cappella Figuralis, een ensemble van solisten van de Nederlandse Bachvereniging dat zich gespecialiseerd heeft in 17e-eeuwse muziek. Hij is ook dirigent van het Utrechts Barok Consort dat hij in 1976 oprichtte. Van Veldhoven trekt regelmatig de aandacht door uitvoeringen van ‘nieuw’ repertoire uit de oude muziek, zoals werk van Giovanni Maria Bononcini, Giovanni Legrenzi, Reinhard Keiser en de Nederlandse première van de Johannespassion van Georg Gebel in november 2007. Tot slot is Van Veldhoven docent koordirectie aan het Conservatorium van Amsterdam en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Naar boven >
Vocaal Festival >
Home >