Kamerkorenfestival

KAMERKORENFESTIVAL HOORN-OUDE MUZIEK NU 2017
zaterdag 3 juni 2017, Oosterkerk Hoorn (NH)

Meld je hier direct aan voor de masterclass voor dirigenten
Meld je hier direct aan voor de workshop voor koorzangers
Bekijk hier het tijdschema van het kamerkorenfestival

Kaartverkoop festival

Slotconcert 23Op zaterdag 3 juni 2017 organiseert de Stichting Hoorn-Oude Muziek Nu een festival voor kamerkoren die (ook) oude muziek op het repertoire hebben. Een programmering met een spannende ontmoeting van oude muziek en eigentijds repertoire is ook welkom!
Een optreden in het festival duurt 20 minuten. Koren die dat willen, kunnen zich laten beoordelen. Deze koren ontvangen een geschreven rapport met tips en aanbevelingen. Er worden geen cijfers gegeven. Er is dus geen sprake van een competitie-element in dit festival.

Wel is er een

Prijs voor de publieksfavoriet
De koren die dat willen, kunnen worden beoordeeld. Maar alle bezoekers kunnen daarnaast hun favoriet aanwijzen. Die wordt na afloop van alle optredens bekend gemaakt. De prijs bestaat uit een workshop door de docent van de masterclass voor dirigenten of van de workshop voor zangers (zie hieronder).

Kooroptredens, masterclass voor dirigenten en workshop voor zangers
Het festival heeft 3 onderdelen: de optredens van de koren, de masterclass voor dirigenten en de workshop voor koorzangers. Aan de masterclass en de workshop kunnen dirigenten resp. zangers meedoen die tijdens het festival ook met hun koor optreden; verplicht is dit uiteraard niet maar wel een sterke aanrader! Daarnaast zijn alle andere dirigenten en zangers van harte welkom.

Masterclass voor dirigenten door JOS VAN VELDHOVEN
veldhoven
We zijn er heel trots op dat we voor het leiden van de masterclass voor dirigenten een van onze grootste landelijke specialisten bereid hebben gevonden: JOS VAN VELDHOVEN. Van Veldhoven is artistiek leider van de Nederlandse Bachvereniging en geldt als een van de belangrijkste Bachspecialisten. Zijn zowel beminnelijke als doortastende werkwijze als dirigent en coach zorgt voor een onvergetelijk leermoment in deze masterclass. De deelnemende dirigenten (m/v) vormen hun eigen practicumkoor. Bij deze masterclass zijn alle dirigenten welkom, ook degenen die niet met hun koor aan het festival deelnemen.

Tijdens de masterclass van Jos van Veldhoven staan – hoe kan het ook anders!- werken van J.S. Bach centraal. Van Veldhoven over de inhoud van de masterclass: ‘In de masterclass voor dirigenten ga ik in op vraagstukken van uitvoeringspraktijk en interpretatie van een aantal werken van J.S. Bach. Aspecten als retorische uitdrukkingskracht en in verband daarmee tempo, frasering, articulatie en intonatie komen aan bod. Dirigenten die dat willen kunnen in een practicumsituatie werken aan hun persoonlijke vaardigheden.’

Koop hier uw deelnameticket Masterclass voor dirigenten (via Podiumplein).
Let op: de beide middagblokken van de masterclass vormen één geheel.

Zie het filmpje hiernaast over het seizoen 2016-2017 van de Nederlandse Bachvereniging
Luister hier naar een interview met Jos van Veldhoven (NPO4, Podium)

Workshop voor koorzangers door MICHIEL MEIJER
meijerTegelijk met de masterclass voor dirigenten vindt een workshop voor koorzangers plaats. We zijn heel blij met bas-bariton MICHIEL MEIJER als leider van de workshop. Meijer studeerde muziekwetenschap aan de Universiteit van Utrecht en solozang aan het Conservatorium van Amsterdam bij Charles van Tassel. Al tijdens zijn studie deed hij koorervaring op bij verschillende professionele koren onder leiding van Daniel Reuss, Gustav Leonhardt en Jos van Veldhoven. Inmiddels heeft hij als solist een breed repertoire ontwikkeld, waaronder oratoria, liederen en ensemblemuziek, van vroeg-renaissance tot hedendaagse composities. Michiel heeft inmiddels ook veel ervaring met het coachen van vocale ensembles en koren op het gebied van oude muziek. Hij leidt het Bach Ensemble Amsterdam (zie het filmpje hiernaast over de Hohe Messe van Bach).

Meijer over zijn workshop: ‘In de workshop voor koorzangers ga ik in op die aspecten die koorzangers verder helpen om de muziek van Bach nog beter te zingen. Daarbij gaat het om aspecten als klankvorming, articulatie, intonatie, uitspraak en retorische expressie.’

Koop hier uw deelnameticket Workshop voor koorzangers (via Podiumplein).
Let op: de beide middagblokken van de workshop vormen één geheel.

Repertoire in studie en aanmelding masterclass en workshop
Masterclass en workshop hebben verschillende ‘klanten’, maar in beide gevallen gaat het om de uitvoeringspraktijk van oude muziek. In de zangersworkshop staan dezelfde werken van Bach centraal als in de masterclass voor dirigenten.

Repertoirelijst masterclass en workshop

  • Koor Wir haben ein Gesetz (J.S.Bach, Johannes Passion) | PDF
  • Slotkoraal Ach Herr, lass dein lieb Engelein  (J.S.Bach, Johannes Passion) | PDF
  • Koraal O Haupt voll Blut und Wunden (J.S. Bach, Matthäus Passion) | PDF
  • Koor Et Incarnatus (J.S. Bach, Hohe Messe) | PDF
  • Koor Crucifixus (J.S. Bach, Hohe Messe) | PDF

Deelnamekosten en aanmelding
De deelnamekosten voor koren bedragen € 95.
De workshop voor zangers kost € 15 per deelnemer.
De masterclass voor dirigenten kost € 50 per persoon.
Voor dirigenten en zangers die optreden tijdens het festival op 3 juni zijn er kortingen op de deelnamekosten. Inmiddels hebben we de optredende koren en hun dirigenten hiervan op de hoogte gesteld.

Optredenden: gratis toegang!
Koorzangers die optreden tijdens het festival (en uiteraard ook dirigenten en eventuele begeleiders) hebben gratis toegang tot alle onderdelen van het festival (optredens van de koren, masterclass en workshop). Ze krijgen hiervoor bij aankomst een polsbandje. Wie actief wil meedoen aan masterclass of workshop koopt daarvoor een ticket via Podiumplein (zie hieronder)

Aanmelding en betaling MASTERCLASS voor dirigenten en WORKSHOP voor koorzangers
Alle belangstellende dirigenten en zangers zijn welkom, ook degenen die niet met een koor in het festival optreden. Zij hebben ook toegang tot de kooroptredens.
Dirigenten en koorzangers die optreden tijdens het festival krijgen korting op het deelnamegeld voor masterclass en workshop. Zij zijn hierover inmiddels geïnformeerd.

Koop hier uw deelnameticket Masterclass voor dirigenten (via Podiumplein)
Koop hier uw deelnameticket Workshop voor koorzangers (via Podiumplein)

U kunt het deelnamegeld voor masterclass (€ 50) of workshop (€ 15) ook overmaken op IBAN NL 36 RABO 0304 0885 87 t.n.v. Stichting Hoorn-Oude Muziek Nu o.v.v. uw naam.

Sluitingstermijnen aanmelding
> De aanmelding voor zangers en dirigenten sluit op maandag 29 mei 2017.

Toegangskaarten festival
Kijk hier voor alle informatie over de kaartverkoop of koop hier direct uw toegangskaarten voor het festival (E-tickets via Podiumplein).
Buiten de kaartverkoop via Podiumplein betaal je per kaartje € 2,50 meer. Een E-ticket via Podiumplein is dus veel voordeliger!

Informatie
Voor alle vragen rond het Kamerkorenfestival Hoorn-Oude Muziek Nu kunt u contact opnemen met Hilbrand Adema (artistiek en zakelijk leider), hilbrand@oudemuzieknu.nl, +31 (0)6 2184 3943.

Volg deze website en facebook voor alle informatie en aanmelding!

Advertenties