A Capellakoor Bragi

Groninger Studenten Muziek Gezelschap Bragi is opgericht in 1882 (we bestaan dit jaar dan ook 135 jaar!) en heeft ongeveer 100 leden die verdeeld zijn over drie geledingen: het grootkoor, het orkest en het a-capellakoor. Hiermee is Bragi de grootste en oudste studentenmuziekvereniging van Groningen. Elke geleding heeft elke week zijn eigen repetities. Daarnaast hebben grootkoor en orkest aan het einde van een seizoen enkele gezamenlijke repetities.
Het a-capellakoor is de jongste geleding van Bragi en bestaat sinds 1968. Het heeft op dit moment 16 leden en staat sinds 1980 onder leiding van Rein de Vries. Elk halfjaar zingt het a-capellakoor een nieuw programma, met a-capellamuziek uit alle stijlperioden.

Jaarlijks geeft het a-capellakoor drie series concerten in en om de stad Groningen. In december gebeurt dat samen met de rest van de vereniging; op die concerten wordt een voorproefje gegeven van de eigen concerten die het a-capellakoor in februari geeft. Tijdens de uitvoering die in juni door het a-capellakoor wordt verzorgd, brengt het a-capellakoor een nieuw repetoire ten gehore.

Rein de Vries is een belangrijke constante factor in de geschiedenis van Bragi: al in 1980 werd hij, nadat hij al twee jaar lid was geweest, benoemd tot dirigent van het a-capellakoor. Sindsdien is hij er niet meer weg te denken; hij is inmiddels de langst dienende dirigent die Bragi ooit gehad heeft.
Naast het a-capellakoor leidde hij tussen maart 1998 en maart 2008 ook het grootkoor van Bragi en dirigeerde de gezamenlijke stukken van grootkoor en orkest. Bij zijn 25-jarig jubileum als dirigent van Bragi, in december 2005, werd Rein benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Rein studeerde orkestdirectie en koordirectie aan het Prins Claus conservatorium te Groningen. Verder volgde hij interpretatiecursussen voor oude muziek in o.a. Aarhus en Bremen. In januari 1984 volgde hij Johan van der Meer op als dirigent van de Groningse Bachvereniging. Met een project onder zijn leiding werd in 1985 Bachs Johannes Passion voor het eerst in een authentieke bezetting uitgevoerd in Sofia, Bulgarije. Ook het Gronings Blazerscollectief, het Gronings Kamerkoor en kamerorkest Divertimento stonden enige tijd onder zijn leiding. Behalve als dirigent is Rein ook actief als zanger, onder andere in de Bremer ensembles voor oude muziek “Concord of Arts” en “Weser-Renaissance”.
A Capellakoor Bragi, Groningen

Optreden: 17.40 – 18.00 uur
Het koor wordt beoordeeld.

Programma

Tomás Luis de Victoria | O quam gloriosum
Jan P. Sweelinck | Pseaulme 149
Andreas Pevernage | Louange d’Anvers
Ton de Leeuw | Prière

Naar overzicht koren >
Home >

Advertenties