Ars Vocalis en Kodály Koor Amsterdam

Dit is een dubbelconcert van Ars Musica Delft en het Nederlands Kodály Koor. Beide koren staan onder leiding van Takashi Mizomoto.

Ars Vocalis is een Delfts kamerkoor met een stabiele grootte van ongeveer 25 leden. Het repertoire omvat zowel religieuze als wereldlijke muziek, van de Renaissance tot heden. Eén- of tweemaal per jaar geeft Ars Vocalis een groot concert, meestal in Delft. Daarnaast worden door het jaar heen kleinere uitvoeringen verzorgd. Het koor zingt a-capellamuziek en stukken met begeleiding. Onder de titel Ay Amor voerde Ars Vocalis in 2015 een zomerconcert uit met Spaans/Argentijnse muziek, onder meer ‘Romancero Gitano’ van Mario Castelnuovo-Tedesco. In hetzelfde jaar gaf het koor een Adventconcert met werken van onder anderen de gebroeders Guerrero, de Victoria en Mendelssohn.
In het najaar van 2016 zong Ars Vocalis werken van Amerikaanse componisten, onder anderen van Samuel Barber, Morten Lauridsen en Eric Whitacre.

In dit festival voert Ars Vocalis samen met het Nederlands Kodalykoor de Missa Brevis van Zoltan Kodaly uit, begeleid door de organist Erik-Jan Eradus. Hoewel de muziek van Kodaly niet tot de ‘oude muziek’ gerekend kan worden, is er wel een sterke verbinding mee. Deze componist heeft zich in zijn meerstemmige werken laten inspireren door de polyfone stijl van de renaissance.

Dirigent: Takashi Mizumoto
Sopranen: Machteld van den Bunt, Johannette Klapwijk, Kanako Kawata, Eveline Mank, Anke Muusse-Schrevel, Noks Nauta, Myra Ronner, Anne Sprunger
Alten: Christa Bernard, Maaike Dijkstra, Sophie ten Horn, Anja van Kempen, Wieke Tas, Trui Visser
Tenoren: Ed de Bruijne, Kees van Goeverden, Martin Holling, Peter Reimer, Shogo Takaki
Bassen: René Alberda, Adriaan ten Bruggencate, Otto van Diggelen, Wimco Jelier, Frits Muusse, Edwin Vermeij
Ars Vocalis, Delft

Het Nederlands Kodály Koor bestaat sinds 1967, het sterfjaar van de Hongaarse componist Zoltan Kodály. De eerste dirigent, Dick van den Berg, was bevriend met Kodály en richtte het koor op als hommage aan de componist. Sinds 2011 berust de artistieke leiding bij de jonge Japanse dirigent Takashi Mizumoto. Ook onder hem blijft het koor de Hongaarse en de hedendaagse muziek trouw, maar tot het repertoire behoren nu ook Japanse liederen en werken uit het oude muziekrepertoire.

Takashi Mizumoto (1981) begon in zijn geboorteland Japan met zijn muzikale opleiding, waarbij hij al ervaring opdeed in het dirigeren van koren. Na het behalen van de graad Master of Arts in 2006 zette hij zijn opleiding voort in Londen. Hij studeerde koordirectie en orkestdirectie tot 2008. Daarna zette hij zijn studie voort aan het conservatorium van Amsterdam bij Jos Vermunt en Jos van Veldhoven. Hij studeerde af als koordirigent in 2010 en met lof als pianist bij Willem Brons in 2012. Takashi is dirigent van het Nederlands Kodály Koor én van het Delftse kamerkoor Ars Vocalis. Hij deed enige malen mee als zanger met Meesters en Gezellen.

Erik-Jan Eradus kreeg zijn eerste muzikale vorming aan de Koorschool St. Bavo te Haarlem. Hij studeerde orgel bij Bernard Bartelink, Jacques van Oortmerssen en Jean Boyer. Erik Jan is organist van o.a. de Onze-Lieve-Vrouwekerk, de Hofkerk en de Buiksloterkerk in Amsterdam. Ook is hij dirigent van diverse koren.
Nedelands Kodály Koor, Amsterdam

Optreden: 16.50 – 17.40 uur
De beide koren worden beoordeeld.

Programma

Zoltán Kodály | Missa Brevis (Nederlands Kodály Koor en Ars Vocalis)
De mis is een bewerking van de oorspronkelijk instrumentale Orgelmis uit 1942. Kodály maakte deze in de schuilkelder van het Operahuis van Boedapest, in januari 1945. Na een instrumentaal Introïtus volgen de traditionele misdelen Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Benedictus en Agnus Dei. Afgesloten wordt met het opnieuw instrumentale Ite, missa est.

G.P. da Palestrina | Adoramus te (Nederlands Kodály Koor)
J.P. Sweelinck | Dolcissimo ben mio (Nederlands Kodály Koor)
C. Monteverdi | Canzonetten (Nederlands Kodály Koor)

Naar overzicht koren >
Home >

Advertenties