Hoorns Kamerkoor

Het koor is opgericht door musicoloog en dirigent Gerhard Wielakker in 1976 onder de naam Souterliekens. Er werden in de begintijd vooral liederen uit de Renaissance gezongen. Door de jaren heen heeft het koor een heel wat breder repertoire opgebouwd. Vooral sinds 1992, toen Arnold Bakker het koor onder zijn hoede nam. Bij het 20-jarig bestaan werd daarom besloten het koor een andere naam te geven: ‘het Hoorns Kamerkoor’.

In de loop der jaren is een reeks concerten gegeven in binnen- en buitenland, o.a. in Denemarken, Tsjechië, België en Duitsland. Maar ook in Hoorn wordt regelmatig opgetreden: het Westfries Museum bijvoorbeeld, kan bijna het huispodium genoemd worden dankzij de voorjaars- en kerstconcerten die daar worden gegeven. Bij menig concert van het Hoorns Kamerkoor wordt een muziekensemble of een ander koor uitgenodigd, zodat een gevarieerd geheel ontstaat. Bijzonder om te vermelden is de samenwerking met Willem Woestenburg, componist/pianist uit Hoorn. Willem heeft voor het koor geschreven bij jubilea, maar ook t.g.v. speciale herdenkingsevenementen betreffende de Hoornse historische personen Velius en Junius. http://www.hoornskamerkoor.nl

Optreden: 13.30 – 13.50 uur
Het koor wordt beoordeeld.

Programma

Jacob Arcadelt | Il bianco e dolce cigno
Claudio Monteverdi | Ecco mormorar l’onde
Jan Pietersz. Sweelinck | Psaume 90
Hans Leo Hassler | Verbum caro factum est
Willem Woestenburg | Deliciae Panos
Willem Woestenburg | Velius hic recubat
Willem Woestenburg | Madrigal a 10 voci

Toelichting op de laatste drie liederen
Willem Woestenburg is een Hoornse componist/pianist en voormalig docent aan het Amsterdams conservatorium. Hij heeft de drie liederen die het Hoorns Kamerkoor vandaag zingt speciaal voor dit koor geschreven in de stijl van de muziek die in die tijd geklonken heeft.

‘Deliciae Panos’ schreef Willem in 2011 op verzoek van de vereniging ‘Oud Hoorn’, n.a.v. de herdenking van Hadrianus Junius (Adriaen de Jonghe) die in 1511 in Hoorn is geboren en zich in Haarlem vestigde als arts en stadsdichter.
Het lied is één van de zg. Aenigmata (raadsels) die Junius schreef. De oplossing van het raadsel in dit lied is: de echo.
‘Velius hic recubat’ begint met het door hemzelf geschreven grafschrift van de Hoornse stadsdokter en schrijver Theodorus Velius, die in 1572 in Hoorn is geboren. Willem schreef de muziek in 2007, in de stijl van Velius’ tijdgenoot Monteverdi, ter gelegenheid van de hertaling van Velius’  Kroniek van Hoorn.
Tenslotte het tienstemmige Madrigal: ‘Come nel mar de tempestosi danni’.

Willem heeft zich bij het componeren van deze werken laten inspireren door de oude muziek. Drie liederen dus van een Hoornse componist, gezongen door het Hoorns Kamerkoor, waarvan twee liederen over Hoornse geleerden uit de 16de eeuw, tijdens het Festival ‘Hoorn – Oude Muziek nu’.

Naar overzicht koren >
Home >

Advertenties