Openingsconcert

OPENINGSCONCERT
OVER WATER EN LIEFDE | Van Italië naar Hoorn rond 1500

vrijdag 1 juni 2018
20.15 – 21.30 uur
Oosterkerk Hoorn

Kaarten | Tickets

Combikaart Festivalbuffet & Openingsconcert
Digiflyer concert

Lo Spettacolo
Accademia Amsterdam | artistieke leiding Onno Verschoor
Fiori di Folia |artistieke leiding Corothée Wortelboer

Accademia Amsterdam en dansgezelschap Fiori di Folia presenteren zich op de eerste festivalavond met een voorstelling in Italiaanse sfeer. “Fiori di Folia” staat onder leiding van dansspecialiste Dorothée Wortelboer. Het element “water” is nadrukkelijk aanwezig, in allegorische zowel als in letterlijke zin. Dit benadrukt dat Hoorn als handelsstad door water werd verbonden met de hele wereld.

foto3In de voorstelling op de openingsavond van het festival nemen de musici van Accademia Amsterdam en de dansers van Fiori di Folia het publiek mee naar een feestelijke avond in het Italië van de Renaissance. Een prachtig uitgedost gezelschap arriveert over het water en maakt zich op voor een feestelijke avond met muziek en dans. Het muzikale gezelschap brengt ter afwisseling prachtige instrumentale en vocale muziek van rond 1500. De dansen uit die tijd kunnen we laten zien zoals ze bedoeld zijn, omdat ze genoteerd zijn in oude manuscripten.
Soms kun je die dansen bijna modern noemen vanwege hun abstracte lijnen. Dan weer beleef je een speels gezelschapsspel, waarin mime en partnerwisselingen komische elementen vormen. Hier sluiten de liederen in dit programma in hun speelsheid bij aan. Ook in de renaissance gingen de meeste “popliedjes” over de liefde, haar genoegens en valstrikken. Water komt vaak terug als allegorie voor het vluchtige, het verbindende element, maar ook als onmisbaar voor het (liefdes) leven. Dank maar eens aan een “rivier van tranen”, die een ongelukkige liefde kan veroorzaken… Een belangrijke Italiaanse liedvorm is de “frottola” of “barzeletta”, vaak met grappige, maar ook filosofische teksten.
Deze liederen waren vooral populair tussen 1470 en 1530, maar nog steeds spreken ze een groot publiek aan. Wij laten tot het hart sprekende ”renaissance-smartlappen” horen. Dat de liefde niet altijd pais en vree betekent, bewijst de
“battaglia”, een instrumentale muziekvorm die rond 1500 in Italië ontstaan is. Niet alleen beeldt deze de strijd in een oorlog uit, maar ook die tussen jaloerse geliefden… Hoorn wordt een Venetië of een Verona op een zwoele voorjaarsavond, die het elegante gezelschap en ook u, publiek, uitnodigt om te genieten van onbekommerde muziek en dans.

Bezetting
zangers, blazers, strijk- en tokkelinstrumenten, percussie, dans

Repertoire
renaissanceliederen, vooral frottola’s en barzeletta’s, die over de liefde gaan,  Instrumentale verbindende muziek, renaissancedansen die bijvoorbeeld gedanst werden in Verona en Venetië door gegoede burgers tijdens feesten.

Kaarten
Combikaart Festivalbuffet & Openingsconcert

Naar boven >
Home >