Orgelconcert Dennis Vallenduuk

zaterdag 2 juni 2018
12.30 – 13.30 uur
Oosterkerk Hoorn

Kaarten | Tickets

Digiflyer concert

 


Programma

Antonio Vivaldi (1678-1741) | Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Concerto a-moll BWV 593
(Allegro) | Adagio | Allegro

Bernardo Pasquini (1637-1710)
Pastorale
Toccata con lo Scherzo del Cuccó

Girolamo Frescobaldi (1583-1643)
Toccata chromatica (per l’elevazione)
Toccata settima

Michelangelo Rossi (1602-1656)
Toccata settima

Johann Ernst Prinz von Sachsen Weimar (1696-1715) |
Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Concerto G-dur BWV 592
Allegro | Largo | Presto

Dennis Vallenduuk, orgel

Toelichting
Italië kent een orgeltraditie met een geheel eigen gezicht. Kenmerkende elementen van Italiaanse orgels zijn de glasheldere klank en de betrekkelijk kleine omvang. De traditionele Italiaanse orgels hebben vaak maar één manuaal en geen pedaal. Ook tongwerken komen weinig voor. In de liturgie werden de instrumenten in afwisseling met het koor gebruikt, het begeleiden van het koor kwam vrijwel niet voor. In dit programma hoort u met de werken van Pasquini, Frescobaldi en Rossi een dwarsdoorsnede van de Italiaanse orgelmuziek in de Barok.

Het programma wordt omlijst met twee ‘concerti grossi’, een vorm die waarschijnlijk is ontstaan uit de dubbelkorige vocale traditie die zo kenmerkend is voor de Italiaanse Renaissance. Voortdurend is een dialoog te horen tussen het ripieno (het grote orkest) en het concertino (de solistengroep). Hoewel het concerto van Vivaldi van zichzelf eigenlijk geen concerto grosso is, heeft het door de wijze waarop Bach het heeft bewerkt toch dat karakter gekregen.

Dennis Vallenduuk werd in 1974 in Lichtenvoorde geboren. Op 9-jarige leeftijd begon hij met pianolessen bij Godfried Nijs, bij wie hij op 15-jarige leeftijd ook orgellessen nam. In 1992 kreeg hij zijn eerste benoeming als organist in de Bonifatius- en Ludgerparochie te Lichtenvoorde. Hij studeerde orgel aan het conservatorium van de Saxion Hogeschool Enschede bij Gijs van Schoonhoven, en behaalde bij hem zowel het Eerste als het Tweede Fase-diploma orgel (voorheen resp. DM en UM). Tevens studeerde hij kerkmuziek bij o.a. Jeroen de Wit en Valentijn Smit, en kreeg hij koordirectielessen van Kees Stolwijk. Ook volgde hij improvisatielessen bij Hayo Boerema (Rotterdam). In 2007 won hij het Nationaal Improvisatieconcours in het Orgelpark te Amsterdam, in 2008 nam hij deel aan het Internationaal Improvisatieconcours te Haarlem. Sinds 2014 is hij als organist verbonden aan de Plechelmusbasiliek te Oldenzaal, waar hij het Witte-orgel uit 1889 bespeelt. Hij is tevens begeleider van het Stadsjongenskoor Oldenzaal en dirigent van vocaal mannenensemble Esquire. Als componist schrijft hij voornamelijk kerkmuziek. Momenteel maakt hij deel uit van de redactie van het blad ‘Laetare’ (voorheen ‘Eredienstvaardig’), een interkerkelijk tijdschrift voor liturgie en kerkmuziek. Tevens is hij voorzitter van de Nederlandse Sint Gregoriusvereniging, afdeling Utrecht. Sinds 2018 volgt hij de opleiding tot beiaardier.

Kaarten | Tickets

Naar boven >
Home >