Sfilata zondag 3 juni 2018

Doe mee met de SFILATA Hoorn op zondag 3 juni 2018!
Muziek, dans, optocht, wedstrijden en diners in Italiaanse renaissancestijl in het kader van het Festival Hoorn – Oude Muziek Nu |  1 t/m 3 juni 2018
Iedereen die danst, zingt, speelt, schermt, vecht of paardrijdt kan meedoen!

Meld je hier direct aan als je belangstelling hebt om mee te doen met de Sfilata! Het verplicht je nog tot niets.

Informatie
Lees hier meer over de organisatie van Palio en Sfilata op 2 en 3 juni 2018.
Stel je vragen per e-mail (sfilata@oudemuzieknu.nl) of bel 06 2184 3943 (Hilbrand Adema, artistiek leider Festival Hoorn-Oude Muziek Nu).

Een stukje historie
Italië heeft een lange en rijke traditie van Palio’s, al sinds de 15e eeuw geliefde evenementen in Italiaanse dorpen en steden. Alle inwoners nemen deel: bij de optochten (‘sfilata’ of ‘corteo’) wedijveren de deelnemers om de mooiste kostuums of tableaux vivants.

Bij de wedstrijden (Gara’s) gaat het om wie de besten zijn. Ondertussen doen de bezoekers zich tegoed aan authentieke maaltijden en genieten ze van (theatrale) straatoptredens. Daarbij spelen, naast muziek en dans, verkleedpartijen een grote rol. De hele stad werkt fanatiek aan de mooiste kostuums en praalwagens. De ‘banda’ (het orkest) oefent een heel jaar lang wel twee keer per week om tijdens de optochten en presentaties zo goed mogelijk voor de dag te komen. Stadswijken wedijveren met elkaar om het mooiste en het beste. Wie winnen dragen een heel jaar lang de titel ‘Vincitori’.

Hoorn en Italië
Hoorn leeft met de geschiedenis van de handelsvaart door de VOC. In de bloeitijd van deze handelsorganisatie was er een levendige culturele uitwisseling, ook met Italië. Dat had zijn invloed op de mode, de muziek, de architectuur en andere kunsten.

Festival Hoorn – Oude Muziek Nu betrekt in juni 2018 alle geïnteresseerde verenigingen van de stad bij de Sfilata. Een weekend lang wordt Hoorn omgetoverd tot dé renaissance-feeststad in Italiaanse sferen. De musici en renaissance-specialisten van Accademia Amsterdam en dansgezelschap Fiori di Folia zullen dit weekend mede vormgeven. Maar de feestelijkheden zullen vooral slagen dankzij de enthousiaste bijdragen van alle kunstzinnige Hoornaars, Horinezen en anderen!

Programma in grote lijnen
De Palio bestaat uit veel onderdelen, afhankelijk van welke verenigingen deelnemen. Muziek en dans uit de renaissance maken een belangrijk onderdeel uit van het evenement. Om in Italiaanse stemming te komen, geven Accademia Amsterdam en Fiori di Folia een voorstelling op vrijdagavond 1 juni, het openingsconcert van het 22ste Festival Hoorn-Oude Muziek Nu.

Zaterdag 2 juni 2018: workshops en masterclasses
Op zaterdag 2 juni zijn er workshops en masterclasses muziek en dans. Die dag bereiden we ons  voor op het grootse evenement op zondag: de Palio. Muziekgezelschappen, zangverenigingen, dansers en acteurs kunnen deelnemen aan de workshops. In mei zullen de deelnemers coaching krijgen bij het maken van eenvoudige renaissancekostuums, het instuderen van de muziek, het opzetten van de wedstrijden en het prepareren van de ‘carelli’ (praalwagens- of praaldekschuiten). Om Italiaanse maaltijden in stijl te kunnen serveren roepen wij de hulp in van plaatselijke horeca en kookclubs.

Daarnaast is er plaats voor ruiters, ieder met een eigen begeleider die het paard aan de teugel meevoert, jongleurs, groepjes die een gespeelde strijd laten zien (bijvoorbeeld schermers of jagers) en praalwagens waarop allegorische figuren worden voorgesteld (Liefde, Vruchtbaarheid, Dood, Jaloezie, Trouw, enz.). Alle deelnemers gaan gekleed in de stijl van rond 1500.

De Sfilata op zondag 3 juni 2018
Wat gaan de deelnemers én de toeschouwers allemaal beleven?

 • Een optocht op praalwagens en te voet, of op versierde dekschuiten en boten in Italiaanse stijl
 • Renaissancemuziek, -dans en -theater, als onderdeel van de optocht
 • Wedstrijden in kostuum (bijvoorbeeld ringsteken op paarden en touwtrekken)
 • Straattheater en acrobatiek in Italiaanse stijl (tijdens de optocht)
 • Eten in Italiaanse stijl (recepten uit de renaissance)
 • Feestelijke prijsuitreiking (winnaars van de wedstrijden en de optocht)

Wie kunnen deelnemen?

 • Alle mogelijke koren en individuele zangers (in de optocht)
 • Dansverenigingen en liefhebbers van (volks)dans
 • Centra voor kunsteducatie (instrumenten, dansers, kostuums, praalwagens, in de optocht)
 • Majoretteverenigingen, drumbands, HAFABRA-orkesten (in de optocht)
 • Toneel- en operetteverenigingen (voor de tableaux vivants en kostuums)
 • Jongleurs en straattheater-acteurs (voor de optocht)
 • Carnavalsverenigingen (voor de optocht)
 • Beoefenaars van historische sporten (ruiters, schermers, jagers; voor deelname aan de optocht)
 • Maneges en andere sportverenigingen (voor deelname aan en organisatie van de historische wedstrijden)
 • Musea (voor de historische rekwisieten en context)
 • Kookclubs en restaurants (voor hulp bij het bereiden van de maaltijden)
 • Bouwers van historische instrumenten en beoefenaars van oude ambachten (voor demonstraties tijdens de optocht)

We horen graag originele ideeën en er is plaats voor eigen initiatieven. Laat het ons weten!

Kosten
De kosten per deelnemer hebben we bescheiden weten te houden. Of je wel of niet meedoet aan een workshop op zaterdag 2 juni 2018, je betaalt een vast bedrag van € 25,00. Je hoeft uiteraard pas te betalen als je definitief besloten hebt om mee te doen, bijvoorbeeld na een van de informatiebijeenkomsten (zie onder). De mogelijkheid om te betalen (je koopt online je deelnamebewijs) wordt vanaf 1 december 2017 geopend.

Belangstelling om mee te doen met de Sfilata?
Als je belangstelling hebt om mee te doen aan de Sfilata kun je je aanmelden met dit formulier. Dit verplicht je nog tot niets.
Na aanmelding houden we je op de hoogte van de informatiebijeenkomsten die we in de komende tijd organiseren en uiteraard van alle ontwikkelingen rond de Sfilata.

Informatie
Stel je vraag per e-mail (sfilata@oudemuzieknu.nl) of bel 06 2184 3943 (Hilbrand Adema, artistiek leider Festival Hoorn-Oude Muziek Nu

Lees hier meer over de organisatie van Palio en Sfilata

Alle gegevens onder voorbehoud, ook van financiering van het festival. Aan deze informatie kunnen rechten noch plichten worden ontleend.

Naar boven >
Home >

 

Advertenties