SFILATA

Doe mee met de SFILATA Hoorn op zaterdag 2 juni 2018!
Muziek, dans, optocht, wedstrijden en diners in Italiaanse renaissancestijl in het kader van het Festival Hoorn – Oude Muziek Nu |  1 t/m 3 juni 2018
Iedereen die danst, zingt, speelt, jongleert, schermt, vecht of paardrijdt kan meedoen!

Download hier de e-flyer over de Sfilata!

Voorbereiding
Op zaterdagochtend 2 juni bereiden we de Sfilata voor. Als je meedoet, houd dan op die datum de tijd tussen 10.00 en 15.00 vrij!

De route
foto1De Sfilata begint op zaterdag 2 juni om 16.00 uur vanaf het Foreestenhuis aan de Grote Oost 43. Vandaar gaat de route met enkele tussenstops naar de Hoofdtoren in de Hoornse haven. De deelnemende groepen laten zich individueel maar ook gezamenlijk horen en zien. Daarna gaat de Sfilata terug naar de Grote Oost en gaat daar linksaf in de richting van de Roode Steen, het centrale plein van de stad. Daar eindigt de Sfilata met een grootse presentatie van alle deelnemers. Een jury beoordeelt de origineelste verbeelding van het thema Hoorn en Italië!

Aanmelden en betalen
Als je belangstelling hebt om mee te doen aan de Sfilata kun je je aanmelden met dit formulier.
Koop hier je betalingsbewijzen à € 25 voor actieve deelname aan de Sfilata.

Groepen
Er zijn groepskortingen. Als je als groep wilt meedoen is het handig om eerst even met ons te overleggen: hilbrand@oudemuzieknu.nl of 06 2184 3943.

Als je actief wilt meedoen moet je aanmelden én betalen. Na ontvangst van beide is je aanmelding definitief.

Informatie
Volg onze nieuwsbrief, deze website en Facebook voor alle informatie over de Sfilata.
Stel je vragen per e-mail (sfilata@oudemuzieknu.nl) of bel 06 2184 3943 (Hilbrand Adema, artistiek leider Festival Hoorn-Oude Muziek Nu).

Een stukje historie
Italië heeft een lange en rijke traditie van Palio’s, al sinds de 15e eeuw geliefde evenementen in Italiaanse dorpen en steden. Alle inwoners nemen deel: bij de optochten (‘sfilata’ of ‘corteo’) wedijveren de deelnemers om de mooiste kostuums of tableaux vivants.

Bij de wedstrijden (Gara’s) gaat het om wie de besten zijn. Ondertussen doen de bezoekers zich tegoed aan authentieke maaltijden en genieten ze van (theatrale) straatoptredens. Daarbij spelen, naast muziek en dans, verkleedpartijen een grote rol. De hele stad werkt fanatiek aan de mooiste kostuums en praalwagens. De ‘banda’ (het orkest) oefent een heel jaar lang wel twee keer per week om tijdens de optochten en presentaties zo goed mogelijk voor de dag te komen. Stadswijken wedijveren met elkaar om het mooiste en het beste. Wie winnen dragen een heel jaar lang de titel ‘Vincitori’.

Hoorn en Italië
Hoorn leeft met de geschiedenis van de handelsvaart door de VOC. In de bloeitijd van deze handelsorganisatie was er een levendige culturele uitwisseling, ook met Italië. Dat had zijn invloed op de mode, de muziek, de architectuur en andere kunsten.

Festival Hoorn – Oude Muziek Nu betrekt in juni 2018 alle geïnteresseerde verenigingen van de stad bij de Sfilata. De musici en renaissance-specialisten van Accademia Amsterdam en dansgezelschap Fiori di Folia zullen dit weekend mede vormgeven. Maar de feestelijkheden zullen vooral slagen dankzij de enthousiaste bijdragen van alle kunstzinnige Hoornaars, Horinezen en anderen!

Openingsconcert Festival Hoorn-Oude Muziek nu 2018
Italiaanse muziek en dans uit de renaissance maken een belangrijk onderdeel uit van het evenement. Om in Italiaanse stemming te komen, geven Accademia Amsterdam en Fiori di Folia een voorstelling op vrijdagavond 1 juni, het openingsconcert van het 22ste Festival Hoorn-Oude Muziek Nu.

Alle gegevens onder voorbehoud, ook van financiering van het festival. Aan deze informatie kunnen rechten noch plichten worden ontleend.

Naar boven >
Home >

 

Advertenties