Slotconcert Koninklijke Barok

Kamerkorenfestival Hoorn-Oude Muziek Nu

Flyer-Barok-12
Slotconcert Collegium Musicum Traiectum

Oosterkerk Hoorn | Grote Oost 60 Hoorn
zondag 26 mei 2019 | 15.30 uur
Toegang € 12,50 | € 7,50 (tot 18 jaar)
zangers en dirigenten die optreden in het festival hebben gratis toegang

Koop hier direct uw toegangskaarten voor het slotconcert (via Podiumplein)


Koninklijke Barok

In mei 2019 organiseert Collegium Musicum Traiectum (CMT) het project ´Koninklijke Barok´. Centraal staan werken die werden gecomponeerd voor het Franse hof. CMT neemt u mee in een mooi toegankelijk programma, vol unieke stijlen en dansende melodieën.

Collegium Musicum Traiectum
CMT bestaat uit jonge ambitieuze amateurmusici in de leeftijdscategorie 25-35 jaar. Het gezelschap is ontstaan uit de vraag naar een oude muziekensemble voor gevorderde amateurmusici: een plek waar deelnemers na hun studententijd nog altijd op hoog niveau muziek uitvoeren. Projecten van CMT zijn kort en intensief: binnen twee tot drie weken wordt een nieuw programma ingestudeerd onder leiding van drie professionals met ruime ervaring in de oude muziek.

CMT is in ontwikkeling. Sinds de oprichting in 2015 heeft CMT meerdere geslaagde concerten gegeven, zoals de Matthäus-Passion van J.S. Bach in april 2017 en de Mis in C van W.A. Mozart in september 2017. Begin 2018 is CMT overgegaan naar een barokstemming (415 Hz). De strijkers speelden met darmsnaren en barokstokken en de blazers hebben oude instrumenten leren bespelen. De authentieke barokklank kwam op deze manier extra tot zijn recht. Na een uitstap naar het klassieke repertoire in september 2018 (Haydn) gaan we het project ´Koninklijke Barok’ weer in de authentieke stemming uitvoeren en spelen de strijkers op darmsnaren en de blazers op oude instrumenten.

Programma
Jean-Philippe Rameau | Laboravi
Jean-Philippe Rameau | Suite uit Les Indes Galantes
Jean-Joseph de Mondonville | De Profundis
Marc-Antoine Charpentier | Te Deum H 146

Collegium Musicum Traiectum o.l.v. Gilles Michels en Paulien Kostense
Vocal coach: Michiel Meijer
Sopraan: Bobbie Blommesteijn
Tenor: Daniel van Kessel
Bariton: Michiel Meijer

Toelichting
De Franse barok onderscheidt zich van de Duitse en Italiaanse barok, omdat componisten veelal in opdracht van het koninklijk hof schreven. Alles is ter meerdere glorie van de koning; in het geval van Rameau betrof dit Lodewijk XIV, die bijzonder van ballet en dans hield. Les Indes Galantes is een groot operawerk van Rameau, dat veel balletmuziek bevat. Dit was naar de smaak van Lodewijk XIV, die zelf ook graag danste. Het stuk heeft een grote bezetting met veel pralerij van trompetten en slagwerk.

Jean-Philippe Rameau

Ook de kerkmuziek werd sterk beïnvloed door het koninklijk hof. Voor vele gelegenheden, zoals een overwonnen veldslag, werd opdracht gegeven voor een Te Deum. CMT heeft met ‘Koninklijke Barok’ het Te Deum van Charpentier gekozen. Bijzonder aan dit stuk is dat het pas in de jaren 50 boven water is gekomen. De pakkende fanfare in de opening is bekend geworden als intro-tune van het Eurovisie Songfestival. De rest van het Te Deum bestaat uit een grote variëteit aan ensembles, die door Charpentier knap zijn verbonden tot één meesterwerk.

Jean-Joseph Cassanéa de Mondonville

Het programma wordt compleet gemaakt met twee motetten: De Profundis van de componist De Mondonville en Laboravi van Rameau. De Mondonville was in zijn tijd zeer populair, maar is tegenwoordig wat vergeten. Dit is zonde, want zijn werk verdient een vooraanstaande plaats in de Franse barok. Het motet van Rameau is zijn enige kleine motet, geschreven in de oude polyfoniestijl.

Marc-Antoine Charpentier

Zoals de meeste barokgezelschappen heeft CMT zich vooralsnog vooral gericht op de Duitse en Italiaanse barokmuziek. De Franse speelstijl heeft een geheel ander soort uitdrukking. De partituur is minder polyfoon, waardoor stemmen precies hetzelfde spelen. Dit daagt zangers en spelers nog meer uit om goed naar elkaar te luisteren en samen muziek te maken. Ook uniek zijn de typisch Franse barokke versieringen en timing, die CMT zo authentiek mogelijk zal uitvoeren.

Koop hier uw toegangskaarten voor het slotconcert (via Podiumplein)
Ga hier naar de pagina Kaartverkoop van het festival. U vindt hier alle soorten toegangskaarten.

Naar boven >Naar boven >
Kaartverkoop >
Home >
Kamerkorenfestival >